Anayasa değişikliği ile ilgili makaleler

Anayasa değişiklik usulü nedir?

Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.

Anayasayı değiştirme yetkisi kime aittir?

Anayasanın değiştirilmesi teklifi TBMM üye tamsayısının en az 1/3'ü yani 200 milletvekili tarafından yapılabilir. 2018 değişikliği kapsamında Cumhurbaşkanı ya da bakanlar Anayasa değişikliği kanun teklifinde bulunamazlar. Anayasa değişikliği önergesini sadece milletvekilleri verebilir.

Anayasa değişikliklerinde aranan nitelikli çoğunluk şartını niteleyen ifade nedir?

İkinci görüşmede maddelerin her birinin oylanmasında da nitelikli çoğunluk (en az 3/5) aranır ve oylama gizli yapılır. İkinci görüşmenin sonunda Anayasa değişiklik teklifinin TÜMÜ gizli oyla oylanır. Anayasaya göre değiştirme teklifinin kabulü Meclis üye tamsayısının en az 3/5 çoğunluğunun GİZLİ oyuyla mümkündür.

Anayasa değişikliği için kaç milletvekili imzası gerekir?

Meclis Anayasa Komisyonundaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından 18 maddelik değişik teklifi oylamaları için meclis oylaması süreci başladı. Teklifin referanduma sunulması için beşte üç oy çokluğu olan 330 oyu, doğrudan uygulamaya geçmesi için üçte iki oy çokluğu olan 367 oyu alması gerekmekteydi.

Anayasa nedir Dergipark?

Özetle anayasa esas itibariyle hukuk sistemin en üstünde yer alan normatif bir düzenleme niteliğiyle devletin niteliğini, devlet birey ilişkisinin içeriğini, devlet organlarının yetkilerini ve yetkilerinin sınırını ve öngördüğü düzen- lemelerin nasıl ve hangi usul ve esaslara riayet edilerek değiştirilebileceğini …

116 nci maddesinde ne var?

Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: 3/10/2001-4709/4 md.)

Meclis Araştırma Önergesi nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları veya bakanlar hakkında herhangi bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması talep edilir ve Meclis'in beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verilir.