Ihbar tazminatına esas giydirilmiş ücret

KIDEM İHBAR TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET. ÖZETİ Kıdem ve ihbar tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan işçinin brüt ücretidir.

İhbar tazminatı giydirilmiş ücret üzerinden mi?

Bu düzenlemede ihbar tazminatının hesabında “giydirilmiş ücret” esas alınır. Yargıtay bir kararında ihbar tazminatının aylık giydirilmiş ücret esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetmiştir.

Ihbar tazminatında hangi ücret esas alınır?

İhbar tazminatının hesaplanması sırasında işçinin en son almış olduğu brüt ücret miktarı esas alınmaktadır. Bahsedilen brüt ücret ise haftalık olacak şekilde hesaplanarak işçinin çalışmakta olduğu zamana göre doğan ihbar süresiyle çarpılmaktadır.

İhbar tazminatı hesaplanırken neler dahil edilir?

İhbar tazminatı hesaplanırken, işçinin son aldığı brüt ücret esas alınır. Bu brüt ücret haftalık olarak hesaplanarak, işçinin çalıştığı süreye göre doğan ihbar süresi ile çarpılır. Bu ücretten gelir ve damga vergisi kesilerek alınacak ücret belirlenir.

Yemek ücreti ihbar tazminatına eklenir mi?

Kıdem ve ihbar tazminatına esas alınacak olan giydirilmiş ücretin tespitinde 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatlerden yemek ve barınma yardımı da hesaba katılır.

İhbar tazminatı netten mi brütten mi?

İhbar süresi hesaplandıktan sonra bu zaman aralığına karşılık gelen aylık brüt gelir, giydirilmiş aylık brüt ücret üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilir. İhbar tazminatı ödemelerinde vergi kesintisi uygulanmaktadır. Gelir vergisi ve damga vergisi %0,759 oranında kesinti gerçekleştirilir.

Giydirilmiş ücrete neler dahil?

Giydirilmiş ücret; İşçilere nakden ödenen çıplak ücrete, süreklilik gösteren, iş karşılığında para ya da ayni olarak oluşan, yemek, yakacak elbise vb. ödemelerin, ödenen primlerin, ikramiyelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.

Ihbar süresinde maaş alınır mi?

İşveren, işten çıkaracağı işçiye bunu önceden bildirmek zorundadır. Bildirim süresinde ise, işçiye günlük olarak 2 saat iş arama izni verilmesi gerekir. İş arama izni verilmeyen işçiye de, çalıştığı süreler için normal çalışma ücretine ek olarak yüzde 100 zamlı bir şekilde ücret ödenmesi gerekir.