Pastörize etmek ne demek

Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır.

Pastörize işlemi nasıl yapılır?

Pastörize işlemi çiğ sütün 72-74 °C de 15 saniye ısıtılması ve hızla soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işleminde yüksek sıcaklık ve basınç olmadığı için sütün faydalı bakterileri, yağı, proteinleri vb. bileşenleri zarar görmez. Evde yapılan sütün kaynatılma işleminden farksızdır.

Pastörize neden yapılır?

Sütün pastörize edilmesinin amacı süte bulaşmış olan bütün hastalık yapıcı mikropların öldürülmesi ve bu sayede sütün dayanma süresinin arttırılmasıdır. Bu işlem sırasında aynı zamanda sütün doğal niteliklerinin, özellikle de besin değerleri ve duyusal özelliklerinin mümkün olduğunca korunması da hedeflenir.

Hangi gıdalar pastörize edilir?

Pastörizatörler adı üstünde pastörizasyon işlemini yapan makinelerdir. Süt, krema, meyve suyu, gül suyu, ketçap, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünü bu makinelerle pastörize etmek mümkündür.

Pastörizasyon nedir TDK?

TDK sözlük sitesine göre pastörize kelimesinin tam anlamı şu şekildedir; – Pastörizasyon yoluyla 75 °C'ye kadar ısıtılıp birdenbire soğutulması yoluyla, içindeki mikropları öldürülmüş olan (süt, bira, meyve suyu vb.).

Süt kaç dakikada pastörize olur?

Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 – 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.

Çiğ süt evde nasıl pastörize edilir?

Sütün ısısı 35-40°C geldiğinde altını kısın ve ara sıra karıştırarak ısıtmaya devam edin. Doğru pastörize ısısı 65-75°C derece arasındadır. Ben genelde 65-70 °C 'de pastörize ediyorum. 65°C geldiğinde 1-1,5 dakika daha ocağı açık tutuyorum sonra kapatıyorum. Yaklaşık 1 dakika bu şekilde bekliyor.

UHT süt mü pastörize süt mü?

Günlük Süt ve UHT Süt Arasındaki Farklar Pastörize sütün besin değeri uzun ömürlü sütten daha düşük olmadığı görülmüştür. Pastörize süt uzun ömürlü süte kıyasla daha az uzun süre muhafaza edilebilir. Uzun ömürlü süt reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.