Satın alma gücü paritesi nedir

Satın alma gücü paritesi yaklaşımı nedir?

Satın alma gücü paritesi (SAGP), ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran para birimi dönüştürme oranıdır. Eldeki toplu bir para parite oranı ile farklı bir para birimine dönüştürüldüğünde, tüm ülkelerde aynı sepetteki mal ve hizmetler satın alınabilir.

Satınalma gücü paritesi nasıl hesaplanır?

Türkiye'de yaşayan bir tüketici marketten alınan bir ürün sepetine 100 TL veriyor, ABD'de yaşayan tüketici ise aynı mal grubundan oluşan, aynı miktarda ürün sepetine 80 USD ödeme yapıyor. Bu durumda Türkiye ve ABD arasındaki satın alma gücü paritesi 100 TL / 80 USD = 1,25 olarak hesaplanmaktadır.

Satın alma gücü paritesi neden önemlidir?

Satın alma gücü paritesi genel olarak ülkeler arasında yapılan ürün ve hizmet alışverişi kapsamındaki para birim karşılığı olarak nitelendirilir. Bu doğrultuda hesaplama gerçekleştirirken döviz ele alınır. Bu doğrultuda yapılacak işlemler neticesinde temel amaç satın alma gücünü ve ekonomiyi dengeye getirmektir.

Satın alma gücü paritesi kim hesaplar?

Dünya Bankası, Gayrısafi Ulusal Gelir (Gross National Income -GNI) adını verdiği gelir hesabını satınalma gücü paritesiyle yapmaktadır.

Satın alım gücünün olmasına ne ad verilir?

Satın alma gücü paritesi, halk arasında çok kullanılmasa da bilinen bir ekonomik değerdir. Daha çok para birimi ya da satın alma olarak tabir edilir. Ancak asıl ismi ve kökeni İngilizce dilinden gelir. 'Purchasing Power Parity' yani Türkçe karşılığında satın alma gücü paritesi anlamını taşır.

Mutlak satın alma gücü teorisi nedir?

Mutlak anlamda satın alma gücü paritesi, döviz kurlarına göre ulusal paralara dönüştürülmüş fiyat düzeylerinin ülkeler arasında aynı olması gerektiğini ifade eder. … Bu teori aslında tek fiyat kanununun, bireysel fiyatlar yerine tüm malları kapsayan ulusal fiyat düzeylerine uygulanmış bir şeklidir.

Parasal ücretin satın alma gücüne ne ad verilir?

İktisatta kullanılan iki tür ücret kavramı vardır: parasal ücret ve reel ücret. Parasal ücret işçilerin çalışma karşılığı aldığı para miktarını gösterirken, reel ücret parasal ücret ile ne kadar mal ve hizmet satın alınabileceğini, yani satın alma gücünü belirtir.