Yeni doğan bebeklerde kan değeri düşüklüğü

Doğum sonraki ilk haftalarda bütün yenidoğan bebeklerde hemoglobinde fizyolojik bir düşüklük görülmektedir. Term infantlarda hemoglobin seviyeleri doğumdan sonra fizyolojik olarak 14.6-22.5 g/dL den 8-10 hafta sonra 10.0-12.0 g/dL ye kadar düşer, yaşamın ilk 2 yılı içinde yetişkin hemoglobin değerlerine ulaşır.22-May-2019

Bebeklerde kan değeri düşüklüğü nelere yol açar?

Demir eksikliği gelişen bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku bozuklukları görülebiliyor. Büyüme ve gelişme de duraklama görülebiliyor. Anemi ilerlerse cilt renginde solukluk başlar. Bu solukluk en çok göz kapaklarının içinde, ağız mukozasında, avuç içlerinde ve tırnak yataklarında kendini gösterir.

Yeni doğan bebeklerde kan düşüklüğü neden olur?

Bebeğin vücudu yeterince kırmızı kan hücresi üretmiyorsa Çoğu bebek, yaşamın ilk birkaç ayında bir miktar anemiye sahiptir. Bu fizyolojik anemi olarak bilinir. Bu kansızlığın oluşmasının nedeni, bebeğin vücudunun hızlı büyümesi ve kırmızı kan hücresi üretiminin yetişmesinin zaman almasıdır.

Yeni doğan bebeklerde kan değeri kaç olmalı?

Yeni doğan bebeklerde hemoglobin kan değeri 13,5 ile 24 GM/DL aralığında olmalıdır. – Bebeklerin 1. aylarında hemoglobin değeri 10 ile 20 GM/DL aralığında olmalıdır. – Bebeklerin 1. ve 2. ay aralığında hemoglobin değeri 10 ile 18 GM/DL aralığında olmalıdır.

Bebeklerde kan değerleri nasıl yükselir?

Özellikle demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, pekmez, yulaf ve soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.

Bebeğim kansız ne yapmalıyım?

İlk aylar bebek hazır demir depolarını kullanarak kansızlıktan korunmuş olur. Bebek altıncı ayını tamamladığında artık gıdalarla da dışardan demir almak zorundadır. Veriliş sırasıyla sayarsak pekmez, kırmızı et, yumurta, bakliyat, balık, kuru üzüm ve karaciğer demirden zengin gıdalardır.

Bebeklerde kan düşüklüğü nasıl anlaşılır?

Bebeklerde ve çocuklarda kansızlık nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

  • Göz kapaklarının içi, avuç içi, ayak tabanı ve dudaklarda solukluk,
  • Yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması,
  • İştahsızlık, kilo alamama, kilo kaybı,
  • Çarpıntı, nefes darlığı,
  • Kil ve toprak yeme,

Yeni dogan bebeklerde kansızlık nasil gecer?

İlaç tedavisi yanında beslenme de büyük önem taşımaktadır. Özellikle dana ve kuzu ciğeri, kırmızı et, kırmızı meyveler, kurutulmuş meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, patates, tahıllar, yumurta sarısı gibi besinler demir eksikliğini gidermede büyük rol oynamaktadır.